fullsizeoutput 1c1c

'Vul de leegte'. Shira, jongste dochter in een orthodox-joods gezin kijkt uit naar haar bruiloft, wanneer haar oudere zus overlijdt bij de geboorte van haar eerste kind.

 "Moge God je troosten tussen allen die treuren tussen Zion en Jeruzalem."

Wanneer Esther Mendelman overlijdt bij de geboorte van haar zoon, zijn dat de woorden waarmee haar man Yohai, moeder Rivka en jongere zus Shira worden getroost. Toch is zelfs in de Chassidische gemeenschap de troost van God kennelijk niet afdoende, want twee weken na haar dood wordt er al druk onderhandeld over wie er nu voor Yohai en zijn pasgeboren zoon moet zorgen. Moeder Rivka wil dat Shira de leegte vult. Shira is amper achttien, was al bezig met een ander gearrangeerd huwelijk en twijfelt.
Fill the Void is geregisseerd door een vrouw die zelf uit dit religieuze milieu komt. Rama Burshtein werd geboren in New York, studeerde aan de Sam Spiegel Film and Television School in Jeruzalem en is diepgelovig. Fill the Void, in Israël overladen met prijzen, is daarom bijzonder. Het eerste gesprek waarin Shira en Yohai de mogelijkheid van een huwelijk aftasten, zou waarschijnlijk door geen enkele outsider zo mooi zijn neergezet. Yiftach Klein acteert de scène prachtig teder en Hadas Yaron laat je voelen hoe Shira schrikt wanneer ze net iets te veel van die twijfel toont.