icoonIconen, vensters op de eeuwigheid 

Dinsdag 28 januari, Kruiskerk 20.00 uur

Lezing door Irene Builtjes over de geschiedenis en het schilderproces van iconen. Zij laat zien welke plaats iconen innemen in orthodoxe kerken en in de woonhuizen van gelovigen. Het verschil met de westerse religieuze afbeeldingen komt ook aan de orde, de kleuren en het perspectief. Kijken naar iconen is een andere manier om dichter bij het geheim van het geloof te komen. Misschien zijn iconen wel dichterbij ons dan we ooit gedacht hadden.

Irene laat ook zien hoe een icoon geschilderd wordt, het proces van het gereedmaken van de ondergrond, het maken van de verf, het opleggen van het bladgoud, het tekenen en schilderen van de religieuze voorstellingen en de naamgeving van de icoon. Op deze avond zal een aantal iconen aanwezig zijn: kopie├źn van bekende iconen, een paar iconen uit ateliers in Rusland en enkele door haarzelf geschilderde exemplaren.

Je bent van harte welkom. Opgave en informatie: Thecla Cornet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)