Nieuw halfjaarproject voor Syrische vluchtelingen uit Apeldoorn

 

De diaconie is door ons gemeentelid Aty Busweiler in contact gekomen met de stichting Sant'Egidio in Apeldoorn. Deze stichting zet zich behalve voor daklozen en de kledingbank in Apeldoorn ook in voor de vluchtelingen in Apeldoorn. De stichting zet zich in voor 40 Syrische christenen die gevlucht zijn naar Nederland.

Ronald Dashorst van de stichting Sant'Egidio vertelt hierover het volgende:

_________________________________________________________________________

Als stichting Sant'Egidio zijn wij in 2015 in contact gekomen met 40 vluchtelingen uit Syrië in een noodopvang in Apeldoorn.

Zij zijn nu drie jaar in onze stad en vorig jaar met hun gezinnen herenigd.

Omdat zij hier nooit op vakantie zijn geweest willen wij met hen een week in augustus naar Texel gaan.

Wij willen ze kennis laten maken met dit stukje van ons mooie Nederland in het kader van inburgering en thuis komen in een nieuwe omgeving. 

De vluchtelingen uit Syrië hebben hun land moeten verlaten door de oorlog, zijn zo gescheiden geraakt van hun familie die verspreid is over de wereld en achtergebleven in Syrië of in vluchtelingenkampen.

Wij willen voor hen familie zijn en met hen vakantie vieren.

Ontspannen aan het strand, genieten van de zee, de rust van het eiland, de natuur en elkaar. Even de zorgen en de oorlog vergeten.

Wij willen met de trein, de auto en de boot naar Texel.

Het verblijf is in Groepsaccommodatie Jonkersbergen, Den Hoorn.

Als activiteiten willen wij een bezoek brengen aan natuurmuseum Ecomare.

Verder naar het strand, met de kinderen zandkastelen bouwen, voetballen, wandelen in het bos, zwemmen, BBQen, vogels kijken, genieten.

Bij dit alles staat het leren van de Nederlandse taal centraal, door het oefenen van de taal met de vrijwilligers (die uiteraard op eigen kosten) die meegaan.

Als het budget het toelaat willen we naar een pannenkoekrestaurant, een boottocht maken of een huifkartocht.

Door financiële ondersteuning kunnen wij de eigen bijdrage voor de statushouders laag houden en extra activiteiten doen om deze vakantie voor hen onvergetelijk te maken.

Als gemeenschap van Sant’Egidio kunnen wij Є 3000,- inbrengen, wij krijgen Є 1000,- van de gemeente Apeldoorn, maar zoeken nog Є 6000.- om de begroting rond te krijgen.

_________________________________________________________________________ 

De diaconie van onze gemeente heeft besloten € 1.000 ter beschikking te stellen voor dit doel.

Het geld willen we verzamelen door in het 2e halfjaar van 2018 maandelijks te collecteren voor deze Syrische vluchtelingen en zo ons steentje bij te dragen voor een mooie vakantie in ons land.

In de dienst van 5 augustus komt Ronald Dashorst om u meer te vertellen over dit project.

Piet Breen namens de diaconie